Sepiku Disini 202

FYRUL meletakkan basikalnya ditempat biasa. Iaitu bersebelahan dengan pokok kayu Ara yang ada betul-betul di hadapan rumah guru berhampiran dengan kawasan sekolah. Selesai mengunci basikal, dicapai beg sandangnya lalu disandang pada bahu. Buku teks Matematik Tambahan yang diberi pinjam oleh pihak sekolah didakap di dada. Dia mula menyusun langkah menuju ke kelasnya.

Keadaan jalan utama sekolah ketika ini agak sesak dek kenderaan ibu, bapa dan penjaga yang menghantar anak jagaan masing-masing untuk ke sekolah ini. Fyrul menoleh ke kiri dan ke kanan sekilas sebelum dia melintasi jalan menuju ke arah perpustakaan. Selepas melepasi perpustakaan dia melintasi kawasan bilik guru pula untuk menuju ke kelasnya yang berada di blok Gigih yang bersebelahan dengan blok kantin.

Sepiku Disini 1BAB 01

MAK Jumi membawa seteko air teh O panas yang sudah dibancuh di dapur ke meja makan. Memang sudah menjadi kebiasaannya dia akan menyediakan sarapan pagi untuk suami dan anak-anaknya.


Mak Jumi melangkah semula ke dalam dapur. Nasi goreng yang sedia terhidang harus dibawa ke meja makan. Hari ini giliran suaminya bermalam di rumahnya. Jadi, dia harus menyediakan serapan pagi sedikit awal dek suaminya perlu ke kebun sebelum pukul lapan pagi. Suaminya sekadar megambil upah memetik buah kelapa sawit orang kampung. Itulah sumber rezeki mereka sekeluarga dan keluarga madunya yang tinggal hanya di hadapan rumahnya sahaja.

Seminit kemudian, suaminya Pak Paad muncul dari bilik.

“Bang, mari sarapan dulu,” pelawa Mak Jumi lembut pada suaminya itu.

Pak Paad hanya merengus kasar mengiakan pelawaan itu. Ditarik perlahan kerusi lalu dihenyakkan punggungnya di atas kerusi itu. Hidungnya dapat menangkap keenakan bau nasi goreng kampung yang membangkitkan selera makannya pagi ini.

“Mana Farizal?” Tanya Pak Paad sambil menyenduk nasi goreng yang masih berasap ke atas pinggannya. Matanya melilau memandang ke arah bilik anak bujangnya itu yang telah pun berusia 17 tahun.

“Kejap lagi keluarlah tu,” jawab Mak Jumi sambil menuang air teh O panas ke dalam cawan Pak Paad.

Pak Paad hanya mengangguk akur. Sikit pun dia tidak bertanyakan fasal anak keduanya bersama Mak Jumi.

Bila Harus Memilih 2RUDY Riskandar bin Azman Chong. Di lahirkan pada 1 April 1986 di sebuah kampung yang terletak di pekan kecil yang diberi nama Pekan Parit Sulong di Batu Pahat Johor. Anak ke lima dari enam beradik yang kesemuanya lelaki ini memiliki wajah persis lelaki Cina. Seiras dengan wajah emaknya yang berketurunan Jawa dan abahnya pula berketurunan Cina.

Kasih Tercipta 4Sebaik sahaja aku sampai di rumah, mama dah tercegat dekat depan pintu dengan pakaian tidurnya. Kemudian aku menyalam mama dan terus masuk ke dalam bilik. Aku mendengar mama menjerit memanggil nama aku dari tingkat bawah.

“Hawa!! Mari turun sekejap...”jerit mama. Aku pun setelah mandi baru aku turun dengan pakaian tidur aku.

“Kenapa ini mama?...”tanya aku.

Dikuasakan oleh Karya Terhebat Masakini!