Bila Harus Memilih 1
HARI ini hari Isnin. Minggu ke dua Rudy Riskandar berada di kolej. Selepas sebulan tamat menjalani Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) siri pertama bagi tahun ini sebulan lalu. Dia terus sahaja mendapat panggilan untuk menyambung pelajarannya di kolej ini. Sebuah kolej swasta yang terletak di Mantin, Negeri Sembilan. Di bawah naungan Institut Teknologi Pertama. Sebuah institusi pengajian tinggi seratus peratus milik swasta.

Bukanlah dia tidak mahu memohon ke institusi pengajian tinggi awam. Malangnya, rezekinya tiada. Permohonan UPUnya juga tidak berjaya. Almaklumlah, di zaman era ini, pelajar-pelajar yang bergelar ‘pelajar pintar’ sudah ramai. Semuanya di IPTA-IPTA terkemuka. Dia yang hanya mendapat hanya satu A2 di dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysianya, membuatkan dia sukar untuk menyambung pelajarannya ke mana-mana IPTA yang ada.

Tidurlah PuterikuNegeri Shah Inderapuri, sebuah negeri yang cantik berseri, gunung-ganang berbaris rapi, membelah pulau dan lautan yang bergelombang. Satwa dan hutan terpelihara, bak kata orang, Shah Inderapuri, syurga dunia yang belum pernah diusik malah dijajah. Rakyatnya ramah, senyum berganti senyum, tiada kesusahan atau penderitaan. Negeri ini terletak jauh di sudut dunia, walaupun jauh, negeri ini mempunyai segala kemudahan yang rapi dan lengkap dari segi perkhidmatan sosial, perhubungan dan pengangkutan untuk kegunaan rakyatnya.

Raja Izwan Shah gering hulu. Gering hulu memikirkan anakandanya yang seorang itu. Tunjuk yang ini, tidak mahu, tunjuk yang itu, satu pun tidak berkenan di hati. Apa lagi yang puterinya itu mahu, baginda tidak tahu.

Kasih Tercipta 2Sampai sahaja dirumah....

“Hawa kenapa balik lambat sangat????”tanya mama kepada aku di hadapan pintu rumah.

“Hawa tunggu teksi lambat sangat tadi. Mama juga yang kata suruh Hawa balik naik teksi..”jawab aku dengan spontan.

“Siapa yang hantar Hawa tadi?.”tanya mama melihat aku masuk ke dalam rumah.

“Tuan Adam...”jawab aku sepatah.

“Tuan Adam? Siapa dia, Hawa?”tanya mama lagi sebaik sahaja menutup pintu rumah dan mendekati aku yang duduk di sofa rumah.

Andai Youtube Jadi Saksi 2


Karya: Wazrul Shah"Kau kena soal apa tadi?” tanya Didi kepada Rafhanah. Rafhanah diam seribu bahasa. Kata-kata Encik Rayyan masih terngiang-ngiang di dalam kotak memorinya. Sangat menyakitkan hati! Mujurlah dia pandai mengawal perasaannya pada ketika itu, jika ikutkan hatinya, nahas dia kerjakan. Didi menyentuh bahu Rafhanah dan mengoyang-goyangkannya. Rafhanah tersentak.


“Kau okey ke? Macam tak okey je aku tengok?. Kau tak dapat ke kerja tu? Rileks la, bukan kerja tu aje yang kau boleh dapat. Kita pergi cari tempat lain pulak. Nak?” pujuk Didi setelah dia melihat keadaan sahabatnya itu yang diam sedari tadi. Rafhanah menggeleng-gelengkan kepalanya.

Aku & Celoreng 1 (Surat Beracun)
"KENAPA tukar channel TV tu? Mak nak tengoklah iklan tulah," mak yang duduk kat sofa sudah menjerit bila aku alihkan rancangan televisyen. Walaupun mak aku itu hampir usia emas, tetap pandai sebut 'channel'. Tabik spring pada emak aku.


"Ala... tak bestlah iklan tu. Mak pun satu, nak tengok iklan buat apa?" balas ku dengan sungutan dan muncung yang panjang. Sebenarnya aku memang tidak mahu menukar siaran televisyen itu. Tapi, iklan di kaca TV itu buat aku tertekan sahaja. Rasa macam aku nak ghaibkan diri aku setiap kali ikan itu disiarkan.

Penipuan Yang Kau Cipta Untukku PrologKarya: Noraz Ikha

“Aku sanggup mati kalau kau bongkar rahsia ini!!” Kata-kata inilah yang semakin menghantui hidupku.


Siling bilik ini bagai mahu runtuh dek renungan aku yang terlalu lama memanah ke arahnya. Fikiran ini juga sudah terlalu jauh menerawang entah ke mana. Bersimpang siur hingga tiada hala tuju yang pasti. Namun rasa sesak di dada ini tidak juga berkurangan. Perasaanku terhimpit antara prinsip dan sahabat.


“Aku sanggup mati kalau kau bongkar rahsia ini!!” Arghh........ kata-kata berbaur amaran itu terngiang-ngiang lagi di dalam gegendang telingaku. Semenjak dua menjak kebelakangan ini, hidup aku dipenuhi dengan lamunan yang tidak bertepian.

If I'm A Wizard ( True Stories)I turned around in my revolving comfortable, black computer chair. My tough, good-looking brother stood in the doorway leading to my room. There he was, wearing his long sleeve green shirt with the word ‘Crocodile’ written right on his heart and dirty, blue jeans. He was the image of my perfect brother. “Oh, hi bro.” I said and he pulled a small chair near my bedpost. He was as cool as a cucumber.

Andai Youtube Jadi Saksi 1Rafhanah Kirana. Bukan sebarang nama, jika dilihat dari rupanya pasti ramai yang mengatakan dia seorang wanita melayu terakhir. Bukan itu sahaja, pasti semua kaum Adam yang ada di muka bumi ini akan cair seperti lilin apabila melihat wajahnya itu. Wajahnya memang cantik dan ayu, tetapi di dalam hatinya dia mempunyai semangat dan sifat yang keras seperti seperti konkrit. Walau dihentak dengan tukul berteknologi tinggi sekalipun, dindingnya yang keras itu tidak akan runtuh. Meski kedengaran tidak logik, tetapi itulah hakikatnya.

Guru & SahabatTatkala kami pernah terpanar
Tersungkur melewati gerbang
suram bertemaram
teleku mangu sering meresahi
Gamit belaian untuk terkapai
Bersela kesenduan
Nan gerah tuan hadir menyambut
Menyulam jenaka teriring motivasi
Mengasuh serta mengulit didik
Jati diri

Kasih Tercipta 1


“Hawa cepatlah naik dari sungai tu, Hafiz lapar la... Nak balik makan!”jerit Hafiz kepada aku.
“Sabarlah Hafiz, Hawa baru aje nak mandi dekat sungai ni, Hafiz dah ajak balik..”kata aku kepada Hafiz.
“Jomlah! Hafiz lapar sangat ni...”jerit Hafiz lagi kepada aku dari atas..
Iyelah-iyelah..”rajuk aku lalu bangun menuju ke Hafiz.
“Kau ni macam perempuan lah Hafiz, aku yang perempuan pun tak macam kau tau...”marah Hidayah yang juga teman baik aku.
“Perempuan ke apa ke... aku nak balik sekarang jugak!”marah Hafiz kepada Hidayah.
Aku pun pulang bersama Hafiz dalam keadaan basah kuyup. Balik sahaja daripada sungai dekat hujung lorong itu, mama terus memarahi aku.
“Ini kenapa basah kuyup ni?!”tanya mama sambil membuat muka masamnya itu.
“Hawa ajak Hafiz mandi sungai tadi mama, mama jangan marah Hafiz, dia tak bersalah pun..”kata aku sambil senyum kepada mama dan Hafiz.

Dikuasakan oleh Karya Terhebat Masakini!